Δημήτρης Σωκράτους

Ο Δημήτρης Σωκράτους είναι κάτοχος πτυχίου Φυσιοθεραπείας (Άριστα / με υποτροφία), από τη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο του Καρόλου, της Πράγας (2012) και μεταπτυχιακού τίτλου στις «Επιστήμες εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών» (Άριστα), του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) (2018). Η μεταπτυχιακή του εργασία αφορούσε τη χρήση «Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (TMS) σε επιζώντες με χρόνιο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο». Επίσης είναι υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα της Νευροαποκατάστασης, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, του ΤΕΠΑΚ, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Επιπρόσθετα, είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Λίαν Καλός), από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Σχολή Επιστημών Υγείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009).

Εργάζεται ως Ανώτερος Φυσιοθεραπυετής της Μονάδας Φυσιοθεραπείας, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). Ως επικεφαλής της Μονάδας Φυσιοθεραπείας του ΙΝΓΚ, έχει τον γενικό συντονισμό στις αξιολογήσεις και στα προγράμματα αποθεραπείας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς με χρόνια νευροεκφυλιστικά νοσήματα, καθώς επίσης έχει ενεργεί συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα του ΙΝΓΚ σε διάφορους κλινικούς πληθυσμούς. Ακόμη, ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του πανεπιστήμιου Frederick (Λεμεσός), στο οποίο διδάσκει το μάθημα της «Αθλητικής Φυσιοθεραπείας» και της «Άσκησης σε κλινικούς πληθυσμούς (νευρολογικούς ασθενείς)» στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 είχε διδάξει επίσης τα μαθήματα της «Νευρολογικής Φυσιοθεραπείας» και της «Κλινικής Πρακτικής στη Νευρολογική Φυσιοθεραπεία Ενηλίκων» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Φυσιοθεραπείας.

Είναι επιστημονικός σύμβουλος της All About Aquatics Cyprus και πιστοποιημένος υδροθεραπευτής από την International Aquatic Therapy Faculty (IATF). Ακόμη είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής «Corrective Exercise Specialist» από το National Academy of Sport Medicine (NASM), από το 2022. Από το 2012 μέχρι το 2019 εργάστηκε σαν επαγγελματίας φυσιοθεραπευτής και υπεύθυνος του Τμήματος Υδροθεραπείας, στο κέντρο αποκατάστασης «Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ» (κλινικές αξιολογήσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ενήλικες με επίκτητες νευροπαθολογίες, μυοσκελετικούς και αθλητικούς τραυματισμούς). Κατέχει τον τίτλο του Ειδικού Επιστήμονας στο Microsoft Computer Games and Emerging Technologies Research Lab (GET Lab) του ΤΕΠΑΚ, με ερευνητική δραστηριότητα στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα στο συνδυασμό της νευροεπιστήμης και της γνωστικής ψυχολογίας με σκοπό την εκπαίδευση και αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και σε συνέδρια ως εισηγητής και τα οποία συνδέονται με τη νευροαποκατάσταση.

Ο Δημήτρης Σωκράτους είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών και του Παγύπριου Συνδέσμου Γυμναστών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Ακόμη, αποτελεί μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας σε ότι αφορά θέματα της φυσιοθεραπείας σε ενήλικες με νευρολογικές διαταραχές, όπως και μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία που αφορά τις αξιολογήσεις τροχοκαθισμάτων και τεχνικών μέσων. Είναι πρόεδρος της Εξειδικευμένης Ομάδας Νευρολογικής Φυσιοθεραπείας Κύπρου, από το 2023 και αποτελεί μέλος του World Federation for Neurorehabilitation, από το 2022. Στο παρελθόν (1997-2019) υπήρξε αθλητής και προπονητής υδατοσφαίρισης σε διάφορες ομάδες της Κύπρου με πολλές διακρίσεις.