Υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία είναι η εφαρμογή κινησιοθεραπευτικών μεθόδων -Bad Ragaz Ring Method-Water Specific Therapy - Ai Chi- Aqua T-Relax στο νερό. Η ευεργετική επίδραση του νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστή από τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.

Iστορία της Υδροθεραπείας

H θεραπευτική χρήση του νερού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-375 π.Χ.). Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες το υγρό στοιχείο έπαιζε τελετουργικό καθαρτικό και αναζωογονητικό ρόλο, αναβλύζοντας από τη γη (ΙΑΣΙΣ 2014). Συγκεκριμένα στα Ασκληπιεία της εποχής, γίνεται αναφορά για το λουτρό δίπλα στο <<εγκοιμητήριο>> (Παυσανίας 2 ο αι. μ.χ.). Η εναλλαγή στη χρήση ζεστού και κρύου νερού για την αντιμετώπιση του μυϊκού σπασμού, αρθρίτιδας, ρευματισμών και παραλύσεων απασχόλησε πολλούς ειδικούς της εποχής, όπως και η χρήση του υγρού στοιχείου στις λουτροπόλεις για την αποκατάστασης των αθλητών μετά τη συμμετοχή τους σε αγώνες.Παράλληλα «οπαδοί» της υδροθεραπείας ήταν οι Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Σκανδιναβοί, Ρώσοι. Το 1911 ο Dr. Charles Leroy Lowman χρησιμοποιούσε ξύλινες θεραπευτικές δεξαμενές για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας  σε ασθενείς με Εγκεφαλική Παράλυση. Το 1924 ο Leroy Hubbard χρησιμοποίησε τις θερμές πηγές της Georgia για τον Franklin D Roosvelt ό οποίος έπασχε από πολιομυελίτιδα. Ενώ το 1937 ο Dr. Charles Leroy Lowman δημοσίευσε το πρώτο άρθρο με τίτλο Technique of Underwater Gymnastics: A study in Practical Application (Beckers 2011).

Φιλοσοφία: τι είναι η Υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία σύμφωνα με την παγκόσμια συνομοσπονδία φυσικοθεραπείας(Word Confederation for Physical Therapy- www.wcpt.org) , ορίζεται ως το θεραπευτικό εξατομικευμένο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τις φυσικές ιδιότητες του νερού, σχεδιασμένο από τον εξειδικευμένο θεραπευτή.

Το τμήμα της υδροθεραπείας της Β.Αφρικής (2009) χρησιμοποιεί τον εξής ορισμό: Η υδροθεραπεία είναι η φυσικοθεραπεία που χρησιμοποιεί περισσότερες από μία φυσικές ιδιότητες του νερού για τη θεραπευτική αποκατάσταση. Μια απόδοση του όρου υδροθεραπεία σύμφωνα με Dutch Centre of Allied Health Care (NPI) : Η υδροθεραπεία είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί τα μηχανικά και θερμικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια πλήρους ή κατά το ήμισυ βύθισης του σώματος σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος στο νερό. Τα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προκαλούν προσαρμογές στο σώμα με διαταραγμένο βιολογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο ερέθισμα για να δημιουργήσει βιολογικά και στη συνέχεια θεραπευτικές επιδράσεις. Η υδροθεραπεία εφαρμόζεται στα πλαίσια των τριων διαστάσεων σύμφωνα με το σύστημα παγκόσμιας κατάταξης λειτουργίας-αναπηρίας- Υγείας –Ιnternational Classification System (ICF- World Health Organisation, 2001). Η τέταρτη διάσταση είναι η ποιότητα ζωής που είναι εξίσου σημαντικός στόχος της υδροθεραπείας.


Η Υδροθεραπεία είναι η εφαρμογή μεθόδων κινησιοθεραπείας (Bad Ragaz Ring Method, Clinical Ai Chi, Aquatic Motor Control, Water Specific Therapy, Aquatic Therabands, Αqua Stretcing) στο νερό τόσο σε ατομικό επίπεδο (θεραπευτής-συμμετέχων), όσο και σε μικρότερες ομάδες ομοιοπαθούντων. Αποτελεί την ανατρεπτική και εναλλακτική μορφή αποκατάστασης πληθυσμών όλων των ηλικιών από 6 μηνών ως 80 ετών. Είναι η λύση εκεί που η αποκατάσταση και η άσκηση στη ξηρά είναι απαγορευτική για πολλές χρόνιες παθήσεις και μυοσκελετικούς τραυματισμούς κατά την έναρξη και την εξελικτική πορεία τους. Το νερό ένα περιβάλλον φιλόξενο, το οποίο με την κατάλληλη θερμοκρασία 28°-34° και τον απαραίτητο εξοπλισμό άνωσης-ενδυνάμωσης, προσφέρει ασφάλεια, τόνωση της αυτοπεποίθησης και ευεξία, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό τη φυσική αποκατάσταση του χρόνιου πόνου(Kοτζαμανίδου 2013).

Όλες οι δραστηριότητες της All About Aquatics™ είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες της International Aquatic Therapy Faculty (ΙΑΤF) και του BECO Αqua College.